Recensies

 

Human-Potential

Body, Mind & Soul in One Flow


Potential is infinite, choice is concrete


To find potential within the choice is mastery  RECENSIESHoe is je ervaring om Tai Chi te leren bij Marcela Astete?Ik loop letterlijk al een tijdje rond met dit verhaal en nu de kerstdagen naderen krijg je toch vanzelf de behoefte dit soort (mooie) dingen met vrienden te delen. Het bizarre verhaal van de linkerknie.

Mijn knieën zijn altijd al een zwakke plek geweest. Zeker 12 jaar geleden zijn de problemen met mijn knie begonnen, tijdens een partijtje zaalvoetbal. Draai, knak, knal, auw, stuk. Sinds die tijd altijd problemen gehad met die linkerknie, spontane dislocatie, vocht, vastzitten, pijn, afijn niet fijn dus. Twee jaar terug begonnen met golf, sinds die tijd is het veel erger geworden, maar golf is leuk, dus doorbijten. Inmiddels was de pijn best wel chronisch geworden. Door de jaren heen wel hulp gezocht bij manueel en fysio etc., maar altijd het gevoel gehad dat ze niet begrepen wat is mis was met mijn knie. Vorig jaar naar de orthopeed, MRI, conclusie was dat er weinig te zien was, meniscus probleem, dus kijkoperatie. Nou, dat zag ik dus niet zitten en was vast van plan mezelf te genezen door voorkoming van belasting, fysio, ondersteunende natuurlijke producten en veel aandacht voor mijn knie. Afgelopen zomer was een hel, door werkzaamheden toch zware overbelasting. Ik was zover dat ik moest toegeven dat een kijkoperatie vermoedelijk nog het enige was dat mijn knie kon redden. Voor mijn gevoel had ik verloren.

Aan het einde van de zomer kwam ik weer in contact met Marcela Astete. Zij verzorgt o.a. Tai Chi lessen via haar organisatie Human Potential te Hilversum. Ik was al bekend met Tai Chi, van lang geleden en Marcela nodigde me uit een proefles mee te doen......ik zal die les nooit vergeten.

Tai Chi gaat (voor mij i.e.g.) over contact met de aarde onder je en de hemel boven je, krachtig en bewust energie laten stromen in een ontspannen lichaam.

Tijdens die eerste les deden we een oefening waar je rechtop blijft staan en een draaiing maakt met je bovenlichaam. Als snel kwam Marcela naar me toe en zei: draaien vanuit je heupen. Overtuigd als ik vaak ben zei ik, dat doe ik toch? Marcela hield mij vervolgens vast net boven de knieën en vroeg mij nu nog eens te draaien. Huh, ik kan niet draaien zo. Nee, je draait ook niet uit je heupen. Nieuwsgierig geworden draai ik me zoals ik dat altijd gedaan heb en zie met afgrijzen dat ik volledig uit mijn knieën draai alsof je een vaatdoekje uitwringt..... Ik schrik me rot en realiseer me dat ik mijn eigen knieën kapot draai ..... holy *piep*.

Het leek alsof er een soort kortsluiting ontstond in mijn bewustzijn, vanaf dat moment heel bewust geweest van de stand van mijn knieën, altijd in dezelfde richting als de voeten.

Binnen 1 week was ik vrij van pijn, het was wel duidelijk dat er iets stuk was in mijn knie, maar in ieder geval geen pijn meer. Ik was op dat moment al zo blij. Ik had me er bij neergelegd dat ik moest leren leven met een kapotte knie, dus niet sporten etc. De weken er na voelde mijn knie steeds beter, geen pijn, steviger, geen gerommel en gedoe. Nu 3 maanden later moet ik constateren dat mijn linkerknie zoveel beter is dat ik inmiddels weer golf, ik kan gedurende langere tijd op mijn knieën zitten zonder problemen, ik kan zelfs in kleermakerszit zitten zonder dat mijn knie uit het gewricht zakt...... dat kon ik dus al bijna 20 jaar niet meer.

Marcela Astete is een heel lieve en bescheiden vrouw en ik weet zeker dat zij het zelf niet zo ziet, maar zij is voor mij heel erg belangrijk geweest in het jaar 2016! Ik mag nu fysiek en sportief gezien weer positief naar de toekomst kijken. Macela you rock ;-)

Iedereen die geïnteresseerd is in lichaamsbewustwording via Tai Chi..... kom ook eens kijken bij de lessen van Marcela, wie weet wat het voor jou kan doen.


Erik Mertens


Jaren geleden heb ik een ontsteking in mijn evenwicht orgaan gehad. Daardoor struikelde ik veel met lopen en moest mij veel vaker aan dingen vast houden. Sinds ik tai chi doe, gaat het veel beter.

Nu loop ik bijna een uur zonder te struikelen, voel me veel zekerder en ook in yoga is mijn evenwicht veel beter.

En dat allemaal na een half jaar Tai Chi met Marcela Astete bij Viore Hilversum.

Groeten,


JokeElke les weer ben ik verrast door de fysieke oefeningen en hun kracht en werking gekoppeld aan het inzicht, de wijsheid en de humor van ‘de juf’. Marcela gééft geen Tai Chi, Marcela IS Tai Chi. Daardoor leer ik de kracht-door-zachtheid waar te nemen en toe te passen in de les en zeker ook daarbuiten, in elke daagse situatie. Dankjewel Marcela!

Groet,


Anky


Sinds twee en een halve maand doe ik nu aan Tai Chi en ik heb er veel baat bij. Ik word er rustiger van in mijn hoofd en leer beter met mijn lichaam om te gaan o.a. door de juiste houding aan te leren. Niet alleen tijdens de lessen doet het veel met me, maar ook in mijn dagelijks leven. Marcela is een fantastische lerares. Ze heeft veel kennis, geeft iedereen persoonlijke aandacht en is heel lief. Voor en na de les vind ik het fijn om nog even met haar te kletsen. Tai Chi kan ik iedereen aanraden en zeker bij Marcela!


Daniël VismanNa twee jaar met veel plezier in Amsterdam tai chi te hebben beoefend, was ik na mijn verhuizing naar Bussum zoekende naar een nieuwe tai chi-leraar. Ik ben buitengewoon blij in de persoon van Marcela Astete,  van Human-Potential: Body, Mind & Soul in one flow, een nieuwe leraar te hebben gevonden die  haar leerlingen op een bijzondere manier weet te inspireren om zich te verdiepen in de principes van tai chi. Ik heb daar veel baat bij.

Warme groet,

JokeAn invigorating Tai Chi lesson with Marcela Astete.

Nice to get back to it with such a good teacher.

MiriamIk ben sinds september begonnen bij Marcela met tai chi les. Vanaf de eerste les was ik verbaasd hoeveel je leert en hoe snel je je bewust wordt van je lichaam.

De lessen zijn rustig en goed opgebouwd waardoor je langzaam maar zeker leert begrijpen wat tai chi is. Marcela geeft op een zeer prettige manier les en verwoordt heel goed hoe dingen moeten voelen. Ik ben elke keer na elke les weer helemaal ontspannen.


Rozemarijn
Beleef de zachte kracht

Voordelen

 • Verbeter je lichaamshouding
 • Ontwikkel kracht en flexibiliteit
 • Ontspan dieper en vind innerlijke rust
 • Vergroot je bewustzijn en mindfulness
 • Verscherp je geest
 • Verbeter je focus en concentratie
 • Verbeter je zelfvertrouwen
 • Vergroot je gevoeligheid en creativiteit
 • Voorkom stress

Vind je plek!

 

Op het rooster

 • Paulusschool

Hilversum, Irisstraat 2

 • St. Joseph

Hilversum, Minckelersstraat 71

 • Yoga Me

Hilversum, Neuweg 134

 • Nassaulaan

Hilversum, Nassaulaan 30